A hétvégén végre volt egy szusszanásnyi hűvös, így mindjárt ki is használtam az alkalmat, hogy begyújtsam a sütőt. Grissini, vagyis kenyérpálca készült. A tésztája gyakorlatilag egy pizzatészta, amit kedved szerint ízesíthetsz zöldfűszerekkel, sajttal, vagy csak egyszerűen sóba forgathatod. Én a vékony. ropogós darabokat, Férj inkább a vastagabb, belül puha pálcákat vadászta, Aprólábú pedig nem gördített akadályokat maga elé: elmarta, ami a keze ügyébe került. ;)
Persze, kapható valami hasonló készen is, de egyrészt általában valami leveles vacakból készül, vagyis tele van zsírral, másrészt közelébe nem ér a házinak.
Az elkészítése nagyon egyszerű, egy titka van, nem szabad lisztezni. Ellenkező esetben iszonyat szívás már a tészta kikukacozása is, de mire rávarázsolod a fűszereket, igazi művészet. Lisztezés helyett használj olívaolajat, így nemcsak hogy könnyű megsodorni a pálcákat, de mind a fűszerek, mind a só simán rátapad.
Ezt a mennyiséget mi kb. 1 óra alatt eltüntettük, nagyobb társaságnak inkább dupla adaggal kezdj.
Hozzávalók:
300 g liszt (nálam tönköly fehér) BL80-kenyérliszt
1 csomag szárított élesztő
3 ek olívaolaj +2 ek a tészta kenéséhez
1 tk cukor
180 ml meleg víz
1,5 tk só
A szóráshoz: nagy szemű só, szárított zöldfűszerek ízlés szerint, pl. oregánó, zsálya, kakukkfű, rozmaring
Elkészítés:
A lisztet szitáld tálba, és mivel a szárított élesztőt nem kell felfuttatni, mehet is hozzá minden más is. Dagaszd addig, amíg sima, fényes tésztát nem kapsz. Mivel ez kicsit sűrűbb, mint a hagyományos pizzatészta, kicsit nehezebb dolgod lesz, de ne add fel, és ne adj hozzá több vizet, mert ha nagyon lágy lesz, nem tudsz belőle kukacokat sodorni. Ha a tészta kész, gömbölyítsd ki, és a két evőkanál olajjal kend körbe. Fóliával letakarva keleszd meleg helyen egy órát, amíg a duplájára nem nő.
Két tepsit bélelj ki sütőpapírral. Az egyikben sütöd majd, a másikba szórd a választott szórnivalót (pl) fűszerekből és/vagy sóból. (Ebben forgatod majd meg a kész darabokat.)
A megkelt tésztát oszd ketté. Formázd kb. 15x25cm-es téglalappá. Nem kell sokat művészkedni vele, csak nyomkodd szét rusztikusra. ;)
A rövidebb oldala felől vágj belőle kb 1,5 cm vastag szeleteket, és sodorj belőle rudakat.
Tedd át a fűszeres tepsire, jól forgasd meg benne, kicsit nyomkodd is rá, és a két oldalát, ellentétes irányban forgasd el kicsit, hogy legyen benne egy "örvény". Tedd át a sütős tepsire, és tégy így a maradék tésztával is. Nálam két nagy „gáztepsibe” fért bele ez a tésztamennyiség. Így nem értek össze, és sütés alatt sem nőttek össze.
Pihentesd kb. 15 percet, majd told előmelegített, 220'C-os, légkeveréses sütőbe, 10-15 percre. Süsd aranybarnára.
Készíthetsz hozzá mártogatóst például tejfölből, fetasajtból vagy krémsajtból-züldfűszerekkel.
(Pssszt! Én a hússütésből visszamardt, a serpenyő aljára sült "szaftot" tunkiztam vele. ;) )
Jó étvágyat!