Ha a hagyományos, sűrű tésztás, nagyot harapós pitét szeretnél, akkor inkább válassz mást, mert a Clafoutis, a franciák kedvenc tejsodó pitéje bizony nem ilyen. Nevét a tálról kapta, amiben eredetileg készül, és inkább a palacsintatészta és a friss gyümölcs remek násza, ami a helyiek szerint kizárólag magos feketecseresznyéből az igazi. Annyira komolyan veszik az autentikus receptet, hogy szerintük csak és kizárólag az így készült sütemény nevezhető clafoutis-nak.
Ám az évek során ez is olyan lett, mint például a lecsó, vagyis ahány ház, annyi szokás (nálunk lecsó csakis tejfölösen :D), így készül más idénygyümölcsből is. A lényeg a lágy, könnyű tészta, az édes, zamatos gyümölcsökkel.
Persze, az egész cseresznyeszemeknek is van értelme, hiszen magozás híján a gyümölcs nem ereszt levet, így nem áztatja el a tésztát, a mag pedig további ízzel járul hozzá az egész sütihez. Viszont személy szerint én utálom köpködni a magokat sütievés közben, így inkább a magtalan verzióra szavazok. Mivel a cseresznyeszezon durván két hét alatt átrobogott az életünkön, így maradjunk csak a még éppen aktuális idénygyümölcsnél, a sárgabaracknál (ígérem, ez az utolsó, jövő héten már leállok a barackos receptekkel).
Hozzávalók (kb 22 cm-es formához):
- 130 ml tej
- 60 g cukor
- 40 g liszt
- 1 egész tojás
- 2 tojás fehérje
- 1 tk vanília kivonat
- ½ tk fahéj
- ½ tk szegfűszeg
- csipet só
- 6-10 szem sárgabarack
- vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
Ahogy már említettem, nem egy bonyolult művelet: a barack kivételével tegyél mindent egy tálba, előbb a nedves, majd a száraz hozzávalókat, majd robotgéppel alaposan dolgozd össze.
A formát kend ki vajjal, és öntsd bele a tészta felét. Így süsd 190’C-on, légkeveréssel, 3 percig, majd oszd el rajta egyenletesen a nyolcadra vágott sárgabarackot. A maradék tésztát is öntsd rá, és süsd további 30-45 percet, vagy amíg a teteje enyhén meg nem barnul és a közepe is megszilárdul. Ha az ujjaddal óvatosan megnyomkodod, és már nem folyós, el is készültél. Tálald langyosan, porcukorral meghintve.
Jó étvágyat!