A világ talán legegyszerűbb és leggyorsabban összedobható - akár epres - sütije a morzsasüti. Remekül felhasználhatóak benne azok a szemek, amik kicsit nyomik lettek, mire hazakerültek, vagy már néhány napja a hűtőben senyvednek, és már nem olyan frissek.
Nem túl fotogén édesség, de talán pont emiatt ilyen finom. :) No meg persze a krémes gyümölcstől és a ropogós zabpehelytől.
Az is remek benne, hogy bármilyen idénygyümölcsből készíthető, akár egyben, vagy adagonként is. Én most két nagyobb, 12 cm-es szufléformába pakoltam a miénket, de ez a mennyiség egy 24 cm átmérőjű piteformára is elég.
Hozzávalók:
- 500 g eper
- 1 ek citromlé
- 2 csapott ek liszt
- 1 ek nádcukor
A tésztához:
- 60 g zabpehelyliszt
- 30 g zabpehely
- 2 ek nádcukor
- 1/2 tk sütőpor
- 1/2 tk fahéj
- 30 g hideg vaj
- csipet só
Elkészítés:
Először tisztítsd meg és darabold fel az epret. Nem kell nagyon kicsire, szét fog sülni. Szórd meg a liszttel és a cukorral, locsold meg a citrom levével, és hagyd állni addig, amíg elkészíted a morzsát (de legalább 10 percet).
A morzsához morzsold össze a lisztet a vajjal és a zabpehellyel, majd a többi hozzávalót is keverd hozzá. Nem fog összeállni, tényleg morzsa marad (Talán még soha nem írtam le ennyiszer, pláne csupán két sorban, hogy morzsa...)
Az epret öntsd át a formába. Ha kettőt használsz, akkor oszd el, és szórd meg a morzsával (Na tessék, már megint. :) )
Tedd 190'C sütőbe, légkeveréses fokozattal, és süsd 25-30 percet, vagy amíg a teteje meg nem pirul. Érdemes a forma alá tenni egy tepsit, hogy az esetleg kirotyogó eper ne a sütő alján végezze. Tálalás előtt hagyd hűlni 10 percet, és akár még egy gombóc vaníliafagyival is fokozhatod az élvezetet. ;)
Jó étvágyat!