Epres morzsasüti

máj. 21., 2017

Epres morzsasüti

A világ talán legegyszerűbb és leggyorsabban összedobható - akár epres - sütije a morzsasüti. Remekül felhasználhatóak benne azok a szemek, amik kicsit nyomik lettek, mire hazakerültek, vagy már néhány napja a hűtőben senyvednek, és már nem olyan frissek.

Nem túl fotogén édesség, de talán pont emiatt ilyen finom. :) No meg persze a krémes gyümölcstől és a ropogós zabpehelytől.

Az is remek benne, hogy bármilyen idénygyümölcsből készíthető, akár egyben, vagy adagonként is. Én most két nagyobb, 12 cm-es szufléformába pakoltam a miénket, de ez a mennyiség egy 24 cm átmérőjű piteformára is elég.

Hozzávalók:

  • 500 g eper
  • 1 ek citromlé
  • 2 csapott ek liszt
  • 1 ek nádcukor

A tésztához:

  • 60 g zabpehelyliszt
  • 30 g zabpehely
  • 2 ek nádcukor
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/2 tk fahéj
  • 30 g hideg vaj
  • csipet só

Elkészítés:

Először tisztítsd meg és darabold fel az epret. Nem kell nagyon kicsire, szét fog sülni. Szórd meg a liszttel és a cukorral, locsold meg a citrom levével, és hagyd állni addig, amíg elkészíted a morzsát (de legalább 10 percet).

A morzsához morzsold össze a lisztet a vajjal és a zabpehellyel, majd a többi hozzávalót is keverd hozzá. Nem fog összeállni, tényleg morzsa marad (Talán még soha nem írtam le ennyiszer, pláne csupán két sorban, hogy morzsa...)

Az epret öntsd át a formába. Ha kettőt használsz, akkor oszd el, és szórd meg a morzsával (Na tessék, már megint. :) )

Tedd 190'C sütőbe, légkeveréses fokozattal, és süsd 25-30 percet, vagy amíg a teteje meg nem pirul. Érdemes a forma alá tenni egy tepsit, hogy az esetleg kirotyogó eper ne a sütő alján végezze. Tálalás előtt hagyd hűlni 10 percet, és akár még egy gombóc vaníliafagyival is fokozhatod az élvezetet. ;)

Jó étvágyat!

Romics BeaRomics Bea

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások