Esős tavaszi napokra...
...amikor naagyon kell valami édes...
...de a francnak sincs kedve nekiállni sütni...
...ráadásul nincs is itthon semmi...
...hát ilyenkor lehet nagyon jó barátod a bögrés süti.
A munka vele kb. 1 perc, a másik kettő pedig, amíg a mikró elvégzi a feladatát. Komolyan mondom, tovább tart, amíg kicsit kihűl, hogy kanalazhasd, vagy villázhasd - kinek, mi esik kézre - mint amíg elkészül az egész cucc. ;)
Kedved szerint variálhatod: készülhet tojással vagy anélkül, édesítővel vagy cukorral, hagyományos fehérliszttel vagy azzal, amit szívesebben használsz.
Én most három kedvencem mutatom, és egy tojásos változatot… Nekem ez utóbbi kevésbé jön be, mert sokkal tömörebb, szivacsosabb a szerkezete, mint a tojás nélküli változatoknak. De persze kinek, mi ízlik jobban...
A variációk száma végtelen, így biztosan megtalálod a számodra legkedvesebbet.
A sorrend mindenhol azonos: először a nedves hozzávalókat öntsd a bögrébe, majd arra jönnek a száraz alapanyagok. A végén pedig a gyümölcs vagy a csoki.
Én általában nyírfa- vagy nádcukrot használok. Utóbbit azért, mert imádom a füstös, telt ízét, ami szerintem az almás édességek mellé tökéletes.
Mivel nem azonos méretű kanállal mérünk, így előfordulhat, hogy túl sűrűnek látod majd a "tésztát", de ezen egy pici tejjel bármikor segíthetsz. A lényeg, hogy a nyers tészta állaga ne legyen túl híg, mert akkor a végeredmény nagyon gumis lesz. Inkább kicsit sűrűbbre hagyd, de azért el tudd keverni alaposan.
Dupla - sőt, tripla - kókuszos:
- 6 ek kókusztej
- 3 ek zabpehelyliszt
- 1 ek kókuszliszt
- 4 tk nyírfacukor
- 1/4 tk sütőpor
- 1 ek kókuszolaj
- 1 ek kókuszreszelék
Ahogy már írtam: előbb a tej, az olaj, aztán a lisztek, cukor, sütőpor, kókuszreszelék. Alapos keverés, 1,5-2 perc a mikróban, és már falatozhatod is. ;)
Almáspités-karamelles:
- 5 ek tej
- 1 tk kókusz, vagy -olívaolaj
- 5 ek liszt
- 1/2 tk sütőpor
- 2 ek nádcukor
- negyed alma reszelve
- 1/2 tk almáspite fűszerkeverék (így készíthetsz: 1,5 tk mézeskalács fűszer, 0,5 teáskanál kardamom, 3 tk fahéj, 1 tk szerecsendió), helyette pici fahéj
- 1-2 ek karamellszósz (ez mehet a tésztába, de akár a végén is rácsurgathatod a kisült süti tetejére)
Keverd, mikrózd 2 percet, majd öntsd nyakon a karamellel!
Csokis-áfonyás:
- 4 ek tej
- 1 ek natur joghurt
- 1/2 ek kókuszolaj
- 3 ek liszt
- 1 tk kakaópor
- 1 ek nádcukor
- 1/2 tk sütőpor
- 3-4 kocka csoki
- pár szem áfonya
Előbb a nedvesek, aztán a szárazak, a végén a kisebb kockákra tört csoki, a tetejére pedig mehet az áfonya vagy a banán vagy ami van otthon. 1,5-2 perc elég is neki. ;)
Tojásos alaprecept:
- 1 tojás
- 4 ek tej
- 4 ek liszt
- 2 ek cukor
- 1 tk cukrozatlan kakaó
- ½ tk sütőpor
Először verd fel kicsit a tojást a bögrében, majd mehet bele a tej, majd a száraz hozzávalók. Én most néhány szem darabolt diót szórtam a tetejére. Adj neki 1,5 percet, és már kész is
Jó étvágyat!
(A recept 2017. március 26-án jelent meg.)