Ha szeretnél egy végtelenül egyszerű és hagyományos köretből valami különlegeset készíteni, akkor érdemes kipróbálnod ezt a változatot. A friss fűszernövények, a sajt és a vaj elég jó barátok, belül krémes, kívül ropogós. Ráadásul mivel kis halmocskákban készül, sokkal dekoratívabb, mintha egyben sült volna. Én most kétféle sajtot, trappistát és parmezánt használtam, de természetesen mással is elkészíthető. Egész biztos isteni füstölt sajttal vagy akár egy érettebb fajtával is. Tulajdonképpen akár még kéksajtot is morzsolhatsz bele, hogy krémesre süljön.
Az elkészítésnél a legjobb, ha egy hagyományos muffinsütőt használsz, lehetőleg ne a szilikont, mert a fémben sokkal ropogósabbra sül majd a szeletek széle. Mindenesetre bármelyiket is választod, a sütőben tegyél alá még egy tepsit, hogy a kicsorgó vajat ne a sütő aljáról keljen lerobbantanod (a nem túl kellemes szagokról nem is beszélve ;) ).
Ha teheted, a szeleteléshez uborka- vagy más gyalut használj, és érdemes olyan alakú burgonyát választani, ami hosszúkásabb, átmérőre pedig kb. akkora, mint a muffinforma. Így lesznek szabályosak a szeletek. Talán már említettem, hogy imádom a friss fűszernövényeket, de természetesen, ha nincs otthon, a szárított is megteszi. ;)
Hozzávalók 2-3 főre:
- 2 szem közepes burgonya
- 100 g trappista
- 50 g parmezán
- 50 g vaj
- 3 ek friss oregánó
- 2 ek friss rozmaring
- só (óvatosan, mert a sajt is sós)
- bors
- tetejére: petrezselyem
Elkészítés:
Először a „kencét” készítsd el, hogy a krumpli nehogy megbarnuljon.
Reszeld le a kétféle sajtot, olvaszd fel a vajat. Keverd össze (elég sűrű lesz, de ne aggódj), majd mehetnek hozzá az aprított fűszerek a bors, és a só, de tudod, ez utóbbi óvatosan.
A burgonyát szeleteld egyforma, vékony szeletekre, borítsd a krémre, és a kezeddel alaposan masszírozd össze. ;) Ne sajnáld, minden négyzetcentimétert érjen a fűszeres-sajtos vaj. A karikákat halmozd egymásra a muffin sütő kis tálkáiban. Alulra kerüljenek a kisebbek, felülre a nagyobbak, ahogy a forma is kívánja. Takard le alufóliával, és süsd 200’C-on, légkeveréssel 30 percet, majd óvatosan vedd le a fóliát, és süsd további 20-25 percet, amíg meg nem pirul. Egy villával simán ki tudod venni a formából. Tálalásnál szórd meg egy kevés frissen aprított petrezselyemmel. Nálunk legutóbb mustáros sertéstarja mellé készült.
Jó étvágyat!