Gondolom, nem vagyok egyedül azzal, hogy így a tél végére egyre jobban hiányolom a friss, harsogós zöldségeket, meg úgy általában a könnyebb ételeket. Ennek szellemében készült a minap az ebéd: fűszeres, ropogós répasaláta, bébispenóttal, amit a mustáros szűzpecsenye mellé tálaltam.
Istenien ropogós, friss, hiszen a répát nem főztem, csak gyorsan megfürdettem a szalagokat a forrásban lévő vízben, vagyis blansíroztam. Így megtartotta csodás színét és vitamintartalmát, mégsem volt olyan érzésünk, hogy nyers répát rágcsálunk. A dresszing pedig éppen annyira fűszeres és csípős, hogy csak a falat végén érezd, így nem nyomja el a zöldségek ízét.
Természetesen bármilyen hús mellé fogyasztható, vagy akár magában is ropogtatható.
Hozzávalók a salátához (2 kiadós adagra):
- 2 óriási sárgarépa
- 1-2 marék bébispenót
- 4 ek olívaolaj
- 1 ek fehérborecet
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk kömény
- ½ tk gyömbérpor
- ½ tk bors
- csipet cayenne bors
- csipet só
Elkészítés:
A répán és a spenóton kívül minden hozzávalót keverj össze egy akkora tálban, amiben majd a répát is meg tudod forgatni.
A répát tisztítsd meg, majd a zöldséghámozóval készíts belőle szalagokat. Forralj vizet, enyhén sózd, és dobd bele a vékony répaszeleteket. Főzd egy percet (a legjobb, ha megkóstolod: akkor jó, ha már nem nyers, viszont még roppanós), majd szedd jeges vízbe, hogy azonnal lehűljön. Szűrd le, és a spenóttal együtt forgasd meg a fűszeres olajban. Tálalhatod azonnal – természetesen hidegen – vagy akár másnap is.
A húshoz:
- 500 g szűzpecsenye
- 2 ek mustár
- 2 ek mustárpor
- 4 ek olívaolaj
- só, bors
Először sózd és borsozd be a húst, majd tedd félre, amíg a pácot elkészíted. (Mivel általában nem tartok itthon mustárport, így sárga mustármagot daráltam le a kévádarálóban.) Keverd össze az olívaolajat, a mustárt, és a mustárport, majd kend be vele a húst. Hagyd egy órát szobahőmérsékleten pihenni. Melegíts fel egy serpenyőt, és kevés olajon süsd meg a húst az általad kedvelt módon és mértékben. Nálam előbb megpirul kívül, majd fedő alatt sül át teljesen. Mielőtt szeleteled, letakarva hagyd kicsit pihenni.
A maradék pácból készíthetsz mártást a húshoz: keverj el 1 ek pácot, 2 tk mézet, 2 ek olívaolajat és 1 ek almaecetet.
Jó étvágyat!