Tél végi könnyű: mustáros szűzpecsenye fűszeres répasalátával

márc. 5., 2017

Tél végi könnyű: mustáros szűzpecsenye fűszeres répasalátával

Gondolom, nem vagyok egyedül azzal, hogy így a tél végére egyre jobban hiányolom a friss, harsogós zöldségeket, meg úgy általában a könnyebb ételeket. Ennek szellemében készült a minap az ebéd: fűszeres, ropogós répasaláta, bébispenóttal, amit a mustáros szűzpecsenye mellé tálaltam.

Istenien ropogós, friss, hiszen a répát nem főztem, csak gyorsan megfürdettem a szalagokat a forrásban lévő vízben, vagyis blansíroztam. Így megtartotta csodás színét és vitamintartalmát, mégsem volt olyan érzésünk, hogy nyers répát rágcsálunk. A dresszing pedig éppen annyira fűszeres és csípős, hogy csak a falat végén érezd, így nem nyomja el a zöldségek ízét.

Természetesen bármilyen hús mellé fogyasztható, vagy akár magában is ropogtatható.

Hozzávalók a salátához (2 kiadós adagra):

  • 2 óriási sárgarépa
  • 1-2 marék bébispenót
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 ek fehérborecet
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk kömény
  • ½ tk gyömbérpor
  • ½ tk bors
  • csipet cayenne bors
  • csipet só

Elkészítés:

A répán és a spenóton kívül minden hozzávalót keverj össze egy akkora tálban, amiben majd a répát is meg tudod forgatni.

A répát tisztítsd meg, majd a zöldséghámozóval készíts belőle szalagokat. Forralj vizet, enyhén sózd, és dobd bele a vékony répaszeleteket. Főzd egy percet (a legjobb, ha megkóstolod: akkor jó, ha már nem nyers, viszont még roppanós), majd szedd jeges vízbe, hogy azonnal lehűljön. Szűrd le, és a spenóttal együtt forgasd meg a fűszeres olajban. Tálalhatod azonnal – természetesen hidegen – vagy akár másnap is.

Készül a könnyű, de tartalmas ebéd

 

A húshoz:

  • 500 g szűzpecsenye
  • 2 ek mustár
  • 2 ek mustárpor
  • 4 ek olívaolaj
  • só, bors

Először sózd és borsozd be a húst, majd tedd félre, amíg a pácot elkészíted. (Mivel általában nem tartok itthon mustárport, így sárga mustármagot daráltam le a kévádarálóban.) Keverd össze az olívaolajat, a mustárt, és a mustárport, majd kend be vele a húst. Hagyd egy órát szobahőmérsékleten pihenni. Melegíts fel egy serpenyőt, és kevés olajon süsd meg a húst az általad kedvelt módon és mértékben. Nálam előbb megpirul kívül, majd fedő alatt sül át teljesen. Mielőtt szeleteled, letakarva hagyd kicsit pihenni.

A maradék pácból készíthetsz mártást a húshoz: keverj el 1 ek pácot, 2 tk mézet, 2 ek olívaolajat és 1 ek almaecetet.

Jó étvágyat!

 

 

Romics BeaRomics Bea

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások