Nemrég találkoztam először a chai fűszerrel, vagyis a chai teával, és bár nem vagyok nagy rajongója az indai konyhának, az íze mégis azonnal rabul ejtett.
A különleges teakeverék eredetileg Indiából származik, ahol chai masala néven emlegetve egy olyan erős fekete teafőzetet neveznek így, amely rendszerint Assam teából készül, és olyan fűszerekkel egészítik ki, mint a csillagánizs, a fahéj, a gyömbér, a zöld kardamom, az édeskömény, valamint a fekete- vagy színes bors, melyek mellé még tejet is adnak a keverékhez – az eredeti recept szerint bivalyteret –, de cukrot nem.
Bár a chai szó számos európai és ázsiai nyelvben a teát jelenti, így amikor a chai teát emlegetjük, akár szóismétlésnek is tűnhet az elnevezés, itt mégsem erről van szó, hanem egy egészen egyedi aromájú különlegességről, egy selymes, gazdagon fűszerezett teáról, tejjel.
De most nem is az ital, hanem az abba kerülő fűszer az, ami érdekes a számunkra. Ez kicsit olyan, mint a garam masala, vagyis többféle változatban készíthető, így mindenki bátran kikísérletezheti a neki legjobban tetszőt.
Ahogy már említettem, számomra szerelem volt első kóstolásra, de mivel elég karakteres és különleges ízről van szó, szerintem elég megosztó. Mindenesetre - ha még nem kóstoltad - ezzel a keksszel érdemes tenni egy próbát, mert hamar elkészül, nem kellenek hozzá extra alapanyagok, és hamar kiderül, hogy a chai fűszer a barátod lesz-e, vagy inkább továbbra is tudtok élni egymás nélkül. ;)
Persze a semmi extra kifejezés talán kicsit túlzásnak tűnhet, de a fűszerkeverék hozzávalói bármelyik szupermarketben beszerezhetőek.
Hozzávalók:
A fűszerkeverékhez:
1 evőkanál fahéj
2,5 teáskanál őrölt kardamom
1,5 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt szegfűbors
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
A kekszhez:
100 g apró szemű zabpehely
90 g zabpehelyliszt (vagy megőrölt zabpehely)
1,5-2 tk chai fűszerkeverék
1,5 tk sütőpor
4 ek kókuszolaj (vagy vaj)
1 tk vaníliakivonat
1 tojás
120 g méz
3 evőkanál mini csokicsepp (vagy kisebb kockákra vágott csoki)
csipet só
Elkészítés:
Egy tálban keverd el a tojást, olajat/vajat, a vaníliát és a mézet. Add hozzá a szárazanyagokat, vagyis a lisztet, a zabpelyhet, a fűszerkeveréket, a sütőport és a sót. Keverd össze alaposan. Itt még elég híg az egész, de hagyd állni fél órát, hogy a zab megszívhassa magát. Miután besűrűsödött, készíts nagyobb dió méretű golyókat. Ha nem szeretnéd, hogy a tészta nagy része hozzánőjön a kezedhez, picit olajozd be a tenyered, így készítsd el a golyókat. Tedd sütőpapírral bélelt fóliába, és lapíts őket kb. 1 cm vastag korongokká. Nem fognak tovább terülni, így elég, ha csak 2-3 cm távolságot hagysz közöttük. 180’C-on, légkeveréssel süsd 10 percet. Mielőtt kiveszed a tepsiből, hagyd hűlni kicsit.
Remélem ízleni fog neked is! ;)
Jó étvágyat!