A változatosság kedvéért most körtefronton sikerült túlkalkulálnom az itthoni kapacitásunkat. Nem szerettem volna pitét készíteni, így inkább erre a teljesen egyszerű, joghurtos sütire esett a választásom. Állagra nagyon hasonlít a banánkenyérhez, de itt a joghurt adja a tészta könnyedségét. Vaj helyett olívaolaj került bele. Egyébként érdekes, hogy az olajtól mennyire más lesz a piskóta szerkezete. A körtekockákat nem a tésztába kevertem, hanem csak beleszórtam két rétegben, mert tartottam tőle, hogy az összes gyümölcs a tepsi alján köt majd ki, de úgy tűnik, tartja a pozícióját. Így legközelebb belekeverem majd a tésztába, hogy egyenletesebben helyezkedjen majd el a szeletekben.
Nálam most étcsoki cseppek kerültek bele, de természetesen ugyanolyan jó az apróra vágott étcsoki is. Viszont joghurtból most tedd félre az alacsony zsírtartalmút, és inkább a zsírosabb, görög joghurtot válaszd!
Hozzávalók:
- 250 g búzaliszt
- 2 tk sütőpor
- csipet só
- 250 ml görög joghurt
- 120 g cukor
- 3 egész tojás
- ½ tk vanília kivonat
- 100 ml olívaolaj
- 2 kisebb érett körte
- 2 marék étcsoki (csepp)
Elkészítés:
Először keverd össze a száraz alapanyagokat, a lisztet, a sütőport, és a sót. Egy másik tálban verd fel a tojásokat – robotgéppel – habosra, kifehéredésig. Add hozzá a joghurtot, a cukrot és a vaníliát. Jöhet a liszt, keverd el alaposan, majd a végén az olívaolaj.
A körtét tisztítsd meg, és vágd kb 1,5 cm-es kockákra.
A kenyérformát béleld ki sütőpapírral, és a tészta felét öntsd bele a formába, szórd rá a körte és a csoki felét. Majd jöhet a maradék tészta, a tetejére a maradék körte. Kicsit nyomkodd le a gyümit, majd szórd rá a maradék csokit. 180’C-os, légkeveréses sütőben süsd 55-60 percet. Félidőben takard le egy alufóliával, nehogy a teteje megégjen. Tűpróbával ellenőrizd, hogy a közepe is megsült-e.
Mielőtt szeleteled, hagyd langyosra hűlni.
Ha esetleg maradna belőle, enyhén megpirítva, egy kevés vajjal is nagyon finom. ;)
Jó étvágyat!