Gondolom, már feltűnt nektek, hogy nagyon szívesen készítek olyan ételeket, melyekben ellentétes ízvilágok találkoznak. Számomra az édes gyümölcs és a fűszeres hús párosa tökéletes választás. De persze - gondolom - nem mindenki van így ezzel. Például, mikor gyerekkoromban a kiwit a sonkás-sajtos szendvicsbe tettem, anyu is elég furcsán nézett rám. :D
Kicsit tehát bizonytalan vagyok ezzel a recepttel kapcsolatban, vagyis inkább azzal, hogy mit szóltok majd hozzá. Kérdeztem is Krisztina főszerkesztő asszonyt, hogy mit gondol, de a szokásos cuki módján szabad kezet adott, úgyhogy akkor lássuk is. Kérlek, bármennyire is furcsán hangzik elsőre, adj neki egy esélyt! ;)
Az alap, hogy a sárgadinnyének jó barátja a mozzarella (na meg a juhtúró is), de remekül kijön a sósabb fetával is. Az uborka friss, és a szeder édes íze csak kiegészíti őket. Öntetnek egy könnyű citromos-olívaolajos dresszing készült.
Mivel számomra most inkább a saláta volt a főszereplő, mellé csak simán csirkemellet grilleztem.
A hozzávalókat egy karalábévájóval gombócoztam, ami ugyan nem túl költséghatékony, de nálunk a leeső rész is mindig elfogy, úgyhogy semmi nem vész kárba. ;)
A fetát a legjobb a végén – tálalásnál – hozzákeverni, mert könnyen összetörik, és nem lesz túl dekoratív.
Hozzávalók (2 főre):
- 2-4 marék ruccola
- 1 kisebb sárgadinnye
- 1 nagyobb uborka fele
- 100 g feta sajt
- 100 g szeder
Az öntethez:
- 3 ek olívaolaj
- 1/2 citrom leve
- 1 ek méz
- csipet só, és bors
Keverd össze az öntet hozzávalóit, és tedd félre!
A ruccolát mosd és szárítsd meg. Óvatosan, hogy ne nagyon törjenek meg a levelek. A dinnyét és az uborkát darabold kedved szerint golyóra vagy falatnyi kockákra. Keverd a ruccolához a szederrel együtt. Locsold meg az öntettel, alaposan forgasd össze. A fetát csak a végén szórd hozzá, hogy minél kevésbé törjön össze. Jót tesz neki, ha fél órát hagysz neki a hűtőben.
Addig a hús is elkészül. Én csak sóztam, borsoztam és pirospaprikával szórtam meg, majd serpenyőben meggrilleztem.
Jó étvágyat!