Végre, végre, végre egyre több réteget hánthatunk le magunkról a téli bundánkból. Áttételesen és szó szerint is. Ám a sok-sok "ápol és eltakar" ruhanemű és zsírpárna alatt-felett bizony fáradt, éhes, repedt, száraz bőrrel szembesülünk. Irány a piac, ahol felszerelkezhetünk a bőrünket is jóllakató csodaszerekkel. Fontos azonban, hogy törekedjünk mindig az idénynek megfelelő zöldség és gyümölcs fogyasztására, használatára!
Sokféle vitamin, ásványi só és egyéb tápanyag van hatással a bőrünkre. Az alább felsoroltak különösen fontosak a bőr megfelelő élettani működéséhez.
1. A-vitamin: Alapvető a szövetek fejlődéséhez, regenerálódásához, a fertőzések leküzdéséhez. Hosszú távú hiányakor a bőr száraz, érdes, egyenetlen lesz és erősen hámló.
Forrásai: máj, tojásfehérje, tejtermékek, sárgarépa, paraj, brokkoli, sárga és őszibarack.
2. Béta-karotin: Olyan antioxidáns, amely védi a bőrt a napsugárzás ártalmas hatásai ellen, lassítja az öregedést.
Forrásai: élénk színű zöldségek és gyümölcsök, paradicsom, sárgadinnye, paraj és a leveles zöldségek.
3. C-vitamin: A bőr rugalmasságáért felelős kollagén keletkezéséhez szükséges, segíti a sebgyógyulást, antioxidáns, véd az ultraibolya-sugárzás ellen, lassítja az öregedést.
Forrásai: citrusfélék, kelbimbó, dinnyék, bogyós gyümölcsök, paradicsom, káposzta, gránátalma.
4. E-vitamin: antioxidáns, lassítja az öregedést, a bőr hidratálásában hatalmas szerepe van, a szabad gyökök aktivitását szorítja vissza.
Forrásai: olajban gazdag ételek, búzacsíra, hidegen sajtolt növényi olajok, avokádó, diófélék.
5. Cink: A faggyúmirigyek normális működését segíti, Az A- vitaminnal együtt fokozza a kollagén és az elasztin képződését.
Forrásai: osztriga, sertéshús, pulykahús, joghurt.
Lakassuk jól a bőrünket is!