Szeretem azokat az ételeket, melyeknek az elkészítéséhez elég egy serpenyő. És nem csak azért, mert általában hamar elkészülnek, hanem, mert alig kell utána mosogatni. Hát igen, nem vagyok oda a suvickolásért, és hihetetlen, hogy főzés közben kb. öt perc alatt tudom peremig pakolni a mosogatót…
Ez pedig egy jó kiadós étel, ráadásul az almától és a zsályától igazán különleges lesz.
Imádom a friss fűszernövényeket, így amikor csak lehet, ezeket használom. De ha nincs otthon, tökéletesen megteszi a szárított is. Friss zsályával én is csak tavaly óta vagyok így eleresztve, mikor kaptam egy cseréppel. Igazi szívós jószág, ha szereted, érdemes otthon is tartani, mert remekül bírja a kiképzést. Nálam bő fél évig cserépben lakott - csak utána került ki a kertbe –, de néhány hét alatt még a cserépben is annyira megbokrosodott, hogy folyamatosan tudtam róla csipkedni. Ősszel pedig, a maradék levélből isteni pesztó készült. Na jó, kicsit elkalandoztam…
Visszatérve a karajra: most csont nélkülit vettem, de természetesen tökéletes a csontos változat is.
Hozzávalók (2-3 főre):
- 4 szelet sertéskaraj
- 2 nagyobb szem burgonya
- 1 közepes alma
- 1 fej lilahagyma
- 1 ek zsálya (apróra vágva)
- 2 ek rozmaring (szintén aprítva)
- 200 ml húsalaplé
- 1 ek mustár
- 3 ek olívaolaj
- 2 ek vaj
- só, bors
Elkészítés:
Kicsit klopfold ki a húst, sózd és borsozd. Melegíts 2 evőkanál olívaolajat egy akkora serpenyőben, amibe majd a többi hozzávaló is belefér. Süsd meg a hús mindkét oldalát, és tedd félre egy tányérba. A krumplit vágd hosszában félbe, majd kb. fél cm-es szeletekre. Olvaszd fel a serpenyőben a vajat meg a maradék olajat, és dobd rá a krumpliszeleteket. Pirítsd meg, és szórd meg a fűszerekkel. Keverd össze a húsalaplevet a mustárral, és apránként öntsd fel vele a krumplit. Hagyd, hogy a szaft besűrűsödjön, és addig öntögess kis adagokban, amíg a krumpli majdnem puha. Mehet hozzá a hasonló méretűre vágott alma és a szeletekre vágott lilahagyma is. Néhány perc elég, hogy ezek is megpuhuljanak. Tedd vissza a hússzeleteket (ne felejtkezz el a húsléről sem ;) ), takard le, és hagyd állni még 10 percet a gőzben, hogy a hús ismét átmelegedjen.
Jó étvágyat!