A klasszikus túrógombóc búzadarával készül. Én viszont kísérletezni szoktam, így kipróbáltam, hogyan tudnám helyettesíteni a búzadarát. Zabpelyhet használtam. Ledaráltam, nem lisztfinommá, hanem kissé darabosra őröltem. Jelentem: szuper lett. És bevetettem még egy-két "luxusító" cselt is.
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 3 tojás
- 2 dl zabpehely
- 2 evőkanál olaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
- csipet só
- 3 tojás
- 2 dl zabpehely
- 2 evőkanál olaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
- csipet só
- étcsokoládé
- 2-3 evőkanál xilit
- tejföl
Elkészítés:
- 2-3 evőkanál xilit
- tejföl
Elkészítés:
A zabpehelylisztet összedolgoztam az áttört túróval, egy csipet sóval és a 3 tojás sárgájával. Hozzáadtam egy citrom reszelt héját, majd hűtőben pihentettem 1-2 órán keresztül. Később a tojásfehérjéket külön habbá vertem, majd a már pihentetett masszába ezt is óvatosan belekevertem, s még 1 órára visszadugtam a hűtőbe.
Korábban készítettem vaníliás xilitet. Ez csupán annyi, hogy a xilitet tartó üvegbe vaníliarudat helyeztem. Csodásan átveszi a xilit a vanília illatát és ízét. Ezzel a finomsággal ízesítettem a zsemlemorzsát, és olajon barnára pirítottam.
A pihentetett, összeállt masszából gombócokat gyúrtam. A gombócokat még úgy tettem különlegesebbé, hogy egy kockányi étcsokoládét nyomtam a közepükbe. Szépen összedolgoztam, majd lobogó sós vízben kb. 5 percig főztem. Amint feljöttek a víz tetejére, már el is készültek. Lecsöpögtetés után megforgattam a labdácskákat az ízes morzsában.
A tejfölhöz ízlés szerint mehet még egy kis xilit. A gombóc melegen tartja a belsejébe rejtett csokidarabot. Nagyon finom! :)