Pofonegyszerűen elkészíthető, mégis látványos finomság. Nem kell a hozzávalókat méregetni, arányosítani, mindenből annyit teszünk bele, amennyi jólesik, vagy amennyi épp otthon van.
Kell:
- túró
- banán
- kókuszreszelék
- cukor vagy édesítő
- öntetnek való bogyós gyümölcs (málna, szeder, ribizli, eper)
A túrót villával kicsit összetörjük, s ha már keverhetően puha, egy (túl)érett banánt hozzámixelünk. A masszát édesítjük, akár cukorral, akár édesítővel – ez az ízlésünk és a csípőméretünk függvénye csupán. Ha nagyon lágy lenne a banánpürétől, szórhatunk hozzá egy kis kókuszreszeléket, hogy kompaktabbá váljon a keverék.
Vizes kézzel golyókat formálunk a masszából, meghempergetjük kókuszreszelékben, s néhány órára hűtőbe tesszük, hogy vendégvárásra alkalmassá váljon.
Közben elkészítjük a kínáláshoz való öntetet.
A bogyós gyümölcsöket megmossuk, s egy kevés vaníliáscukros vízzel feltesszük főni. Ha maradt az előző este felbontott vörösboros üveg alján egy korty, azt is a gyümölcshöz löttyintjük. Épp csak addig forraljuk a vizes bogyókat, amíg össze nem plöttyednek. Botmixerrel összeturmixoljuk az illatos gyümölcspépet, s ha kell még, cukorral, vaníliával, kevés citromlével vagy akár karamellsziruppal is javíthatjuk. Az öntetet is lehűtjük, s a túrós gombóckák nyakában tálaljuk.
Figyelem! Olyan, mint a szotyi: nem lehet abbahagyni.