Szeretünk úgy enni, mintha ünnep lenne. Az együtt, közösen töltött pillanatok ünnepe. Ahogy sül-fő az étel és az illata bújik ki a konyhából, otthonossá teszi a lakásunkat. Jó ilyen hangulatban hazavárni a családunk tagjait. Mára sertésoldalast sütöttünk.
Hozzávalók:
- oldalas
- 2-3 vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- sült sertészsír (ez el is hagyható)
- só
- bors
Elkészítés:
Az oldalast a csontoknál feldaraboljuk. Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk.
A hagymát felszeleteljük és elegyengetjük a tepsi alján. Ráhelyezzük a húsokat. A fokhagymákat apróra feldaraboljuk, és bőségesen teszünk a húsokra. Lefedve, előmelegített sütőben, alacsony fokozaton 2-2 és fél órán keresztül sütjük. Most nem tettünk alá zsírt, így lefedve hagyjuk, hogy a maga zsírjában süljön ki. Ha már puha a hús, a fedelet levéve, nagy lángon 5-10 percig pirítunk még rajta. Akkor igazán fenséges, ha a csontokról szépen leválik a falat.
Köretnek zelleres burgonyát és párolt lila káposztát készítettünk. Lehet akár főzelékkel is tálalni. A sült hagymás zsírt pedig jó tunkolgatni.
Boldog ünnepet mindenkinek!