Nagymamámtól kaptunk egy nagy vödör szilvát. Azt javasolta, hogy lekvárt főzzünk belőle. Valamilyen formában majdnem minden gyümölcsből teszünk el télire. Sokkal finomabb lesz majd az a szombat reggeli kalács, amikor felnyitom ezeket az üvegeket. Köszönjük, mama!
Elkészítés:
A vödörnyi szilva kb. 4-5 kg lehetett. Megmostam, kettévágtam és kimagoztam. Elővettem egy edényt, amibe belefért. Főzés közben arra számítani kell, hogy szinte csak a fele marad meg. Nem tettem hozzá semmit, csak egy teáskanálnyi fahéjat. Hosszan főve, alkalmanként kavargatva, nehogy leégjen, hagytam, hogy besűrűsödjön. Miután szétfőtt és a színe szépen besötétedett, bele lehet kanalazni az üvegekbe. Azért, hogy később ne kallódjanak felbontott szilvalekvárok a hűtőben, kisebb üvegekbe adagoltam, hogy egy reggeli alkalmával el tudja fogyasztani a család. Tetejükkel lefelé fordítjuk. Ha kihűltek, mehetnek is a kamrába.