Szeretem a hagyományokat. Szeretem a hozzájuk tartozó ízeket, illatokat. Ragaszkodom is hozzájuk, mert ezekkel élem meg újra az emlékeimet. Köszönöm a családomnak is, hogy ezeket az élményeket újra átélhetjük együtt. Közösen ülünk asztalhoz, jókat beszélgetünk és finomakat eszünk. A novemberi kacsa vagy liba sütése szinte már olyan, mint egy kiskarácsony.
Hozzávalók 4 személyre:
Hús:
- egy hízott kacsa; ebből 2 kacsacomb, kacsamell, 2 szárnytő
- só
- bors
- (kacsaháj tepertőnek és hízott kacsamáj)
Köret:
Párolt káposzta:
- 1 közepes fej lilakáposzta
- 1-2 fej lilahagyma
- köménymag
- 1 evőkanál ecet
- 1-2 evőkanál cukor (én cukormentesen főzök, helyettesítem édesítővel)
- só
Tepsis burgonya:
- 1-2 kg burgonya (amennyi a tepsibe fér)
- 1 zellergumó
- 1 fej fokhagyma
- rozmaring
- só
- bors
- olívaolaj
- petrezselyem
Elkészítés:
A hízott kacsát szétbontjuk. Combjai, a kifilézett melle és a két szárnytő sózva borsozva, bőrös részével felfelé, beirdalva kerül a tepsibe. A zsírját, háját süssük ki tepertőnek. Ebben a zsírban sütjük meg a máját is. A kisült zsírból tegyünk a tepsibe is a húsok alá, hogy finom puhára sülhessenek. Előmelegített sütőben, lefedve, lassú tűzön 2 órán át sülni hagyjuk. Ha puha a hús, a fedőt levéve locsolgassuk meg a tetejét a saját zsírjával és még egy picit nagy lángon pirítsunk rajta. A kacsa megmaradt aprólékából és a belsőségeiből ízletes levest készíthetünk. A leszűrt zsírját pedig fokhagymás pirítóson fogyaszthatjuk.
A káposztát legyaluljuk, vagy vékonyra szeleteljük és besózzuk. A cukrot olajon karamellizáljuk, hozzáadjuk a felaprított lilahagymát, majd a káposztát. Beleszórjuk a köménymagot és lefedve összepároljuk. Ha roppanósra kész, hozzálöttyintjük az ecetet és összeforgatjuk.
A tepsis burgonyához feldaraboljuk a krumplit, a zellergumót, és cikkekre szedjük a fokhagymát. Rozmaringgal fűszerezve, olívaolajjal meglocsolva lefedjük és összesütjük.
Vörösborral leöblítve lukulluszi lakoma.
Jó étvágyat kívánok!