Hihetetlen, hogy már egy hónap eltelt karácsony óta. Gondolom, mindenki letornázta az ünnepek alatt magára nassolt dekákat. Hogy is lehetne ezt jobban megünnepelni, mint egy isteni brownieval! Na jó, azért persze ne a hagyományos, vajtól és csokitól csöpögő változatra gondolj, hanem olyanra, amit alkalmanként még diéta alatt is belecsempészhetsz az étrendedbe. Nem mellesleg, glutén- és laktózmentes.
Bár ez nem egy új recept, tehát ha követed a BLOGOM, már találkozhattál vele, de túlzás nélkül állíthatom, hogy semmiben nem marad el a hagyományos változattól. Maximum kalóriákban, de abban erősen. Készítettem már muffinsütőben, sőt, már torta is lett belőle. Pillanatok alatt elkészül, és gyakorlatilag elronthatatlan. Ráadásként az otthon kallódó, nyomi almákat is el tudod használni bele. A dolog titka ugyanis az almaszósz, amitől isteni lágy és ragacsos lesz a süti.
Hozzávalók egy 18x25-ös tepsihez:
- 150 g barna rizsliszt
- 50 g cukrozatlan kakaó
- 2 tojás
- 150 g méz
- 250 g almaszósz
- 4 ek kókuszolaj
- 1/2 tk sütőpor
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1 tk vaníliakivonat
- csipet só
Elkészítés:
Először készítsd el az almaszószt, mert amíg fő, készülhet a többi. Ehhez egyszerűen főzz egy almakompótot fahéjjal, szegfűszeggel és egy egészen pici édesítővel vagy cukorral. A 250 g szósz kb. 2 nagyobb vagy 3 kisebb almából lesz. Ha megfőtt, turmixold simára annyi főzőlével (2-3 evőkanál), hogy közepesen híg pépet kapj.
(Ha több almád van otthon, nyugodtan készíts nagyobb adagot, a kész almaszósz simán fagyasztható. Én 250 ml-enként szoktam eltenni, mert ennyi megy egy sütibe.)
Közben melegítsd fel kicsit a mézet, hogy hígabb legyen, és add hozzá a kakaót. Mire alaposan összekevered, olyan lesz, mint az olvadt csoki. Azért vigyázz, nehogy megégjen és megkeseredjen. Picit tedd félre.
Verd fel a tojást, kifehéredésig, jöhet bele az almaszósz, majd a liszt, a sütőpor, a szódabikarbóna és a só. Keverd el, majd mehet bele a "csoki" és az olaj.
Béleld ki a tepsit sütőpapírral, ebbe öntsd a tésztát, és 180'C-ra előmelegített sütőben – hőlégkeveréssel - 18-20 percig süsd.
Akkor jó, ha középen megnyomod a tetejét, és icipicit még lágynak érzed. Felszeletelés előtt hagyd, hogy langyosra hűljön.
Jó étvágyat!