Néha kell az a lassú, klasszikus, békebeli bableves

okt. 23., 2016

Néha kell az a lassú, klasszikus, békebeli bableves

Ha hétvégére valamilyen négy fal közül kilépős programot tervezünk, előtte végiggondolom, hogyan is könnyíthetném meg magamnak erre a két napra a főzést. Ilyen nálunk a csülkös bableves. Jó nagy adagot főzök, ami kitart napokig, és mire a kondér aljára érünk, egyre finomabb és finomabb. Ebédre, vacsorára kiváló. Megunhatatlan és imádjuk. Ebéd mellé kiegészíthetjük akár egy gyors és könnyű meggyes piskótával is. Ne feledjük: nem elég szeretteinknek csak enni adni, megúszni és letudni. Fontos, hogy jót és változatosan együnk. Szeretettel és gondoskodással készüljön az étel, mert az mi magunk tükörképe és jelleme. 

Hozzávalók nagy adaghoz:
 
  • kb. 50 dkg füstölt csülök
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 1 kg száraz tarkabab
  • 2-3 fehérrépa
  • 5-6 sárgarépa
  • egy nagyobb zellergumó
  • 2 vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 kanál liszt (én csak teljes kiőrlésű tönkölyt használok)
  • 1 kanál zsír vagy olaj
  • paprika
  • 3-4 babérlevél
  • 1 evőkanál 20%-os ecet
  • tejföl
Elkészítés:
 
A babot még a főzés előtti este beáztatom. Egy kb. 10-12 literes főzőedénybe felteszem a csülköt a babérlevéllel együtt főni. Hosszan-lassan készül az én levesem, hagyjunk mindenre időt, ne sürgessük. Mikor már félig főtt a csülök, akkor mellé adom a babot és főzöm lassan kis lángon tovább. Ez órákig tartó folyamat, tényleg hagyjunk rá időt. Mindeközben megpucolom és felaprítom a zöldségeket és felkarikázom a kolbászt. Ha már nem ropogós a bab, akkor a felaprított zöldségek és a kolbász is belekerül. Főzöm, amíg meg nem puhulnak. Közben a hagymát és a fokhagymát összeaprítom. Egy edényben olajon vagy zsíron üvegesre pirítom, lisztet és paprikát hozzáadva rántást készítek. Felöntöm egy-két kanál leveslével és jó simára keverem. Szűrőn keresztül belepasszírozom a levesbe, majd forralok még rajta egyet. Közben kóstolással ellenőrzöm, mennyire sós, illetve belelöttyintem az ecetet. Jó sűrű és tartalmas levest kapunk. Friss lila hagymával és tejföllel tálalom. Én nagyon csípősen szeretem, ezért teszek még a saját tányéromba csípős paprikát.
 
Jó hétvégét mindenkinek!

Laboncz EdinaLaboncz Edina

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások