Mézes-mustáros csirke

szept. 16., 2017

Mézes-mustáros csirke

Nem tagadom, sok csirkét eszünk. Egyrészt szeretjük, másrészt gyorsan elkészül, és jól variálható. De hazudnék, ha nem ismerném el, hogy néha unalmas. Ezért igyekszem többféleképpen variálni. Hétköznap ritkán van lehetőségem, hogy nagyobb faxnit csapjak a főzésből, mint amit feltétlenül muszáj, így szívesen készítek olyan ételeket, amit egyben süthetőek-főzhetőek és másnap - melegítve - is ízletesek.

Ilyen ez a mézes-mustáros csirke is. Bár a csirkecombokat érdemes előkészíteni egy kicsit, hogy biztos átsüljenek, de utána minden mehet is a tepsibe, a többi a sütő dolga. Ez megint egy olyan étel, ami könnyen variálható. Szoktam hozzá még sütőtököt, sárgarépát, céklát kockázni, vagy kelbimbót szórni. Ami éppen van itthon. A kolbász persze elhagyható belőle, de isteni, pikáns, füstös (csípős) ízt ad neki, anélkül, hogy a végeredmény nagyon zsíros lenne.

Hozzávalók:

6 csirke alsócomb

1 ek olívaolaj +1 ek a burgonyához +1 ek a szószhoz

3 ek mustár

1 ek magos mustár (elhagyható)

3 ek méz

só, bors

friss petrezselyem

500g burgonya

néhány karika (csípős) parasztkolbász

 A combokat sózd, borsozd, és pirítsd meg az olívaolajon. Legyen majdnem kész, mert a sütőben már nem (biztos, hogy) lesz elég ideje, hogy megpuhuljon. Én elég mini combokból készítettem, így a serpenyőben - lefedve - elég volt neki 15-20 perc, után még aranybarnára pirítottam.

Közben kockázd fel a krumplit. Én most nem hámoztam, csak egy kefével átdörgöltem. Nem kell nagyon kicsire, legyen inkább rusztikus. Szórd egy nagyobb tepsibe, amiben többé-kevésbé egy sorban elfér. A lényeg, hogy ne főjön, hanem süljön majd. Sózd, borsozd, locsold meg az olajjal és forgasd össze alaposan. Szedd hozzá a sült combokat. Egy tálkában keverd össze a kétféle mustárt, a mézet, és egy evőkanál olívaolajat. Locsold meg vele a krumplit és a húst, és picit megint keverj rajta. Szórd közé a kolbászszeleteket, és tedd a sütőbe 180fokra, légkeveréses fokozaton, kb. 30 percre. Ne takard le, hadd piruljon. Ha már puha a krumpli is, tekerd fel a hőfokot, és kicsit grillezd meg.

Tálalásnál szórd meg a friss petrezselyemmel. Egy kis friss zöldségsaláta remekül illik hozzá.

 

Jó étvágyat!

Romics BeaRomics Bea

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások