Lassan sült csirke barackos BBQ szószban

júl. 16., 2017

Lassan sült csirke barackos BBQ szószban

Ha eddig úgy gondoltál a csirkemellre, mint a kétlábú jószág szárazabb részére, akkor mindenképpen próbáld ki ezt az elkészítési módot. Bár a lassan sült hús nem épp egy nyári fogás, főleg, hogy kell neki 2,5-3 óra a sütőben, de a végeredmény kárpótol majd a házi szaunáért. A lassan sütés nagy előnye, hogy az amúgy szárazabb, „értéktelenebbek” húsokból is igazi, mennyei ételeket varázsol. Nem csak a csirke, hanem a disznó és a marha szárazabb részei is omlósak és szaftosak lesznek ily módon elkészítve.

Persze van hozzá spéci edény, amivel már én is régóta szemezek, de egyrészt borsos az ára, másrészt elég termetes. Nekem meg zsebkendőnyi a konyhám (nem viccelek, ketten már csak lapjával férünk el egymás mellett), amihez még egy étkezőasztalt is bepasszíroztunk, így, gondolom, érthető, ha igyekszem spórolni a hellyel. Így viszont marad a fapados változat, vagyis sütés a sütőben, alacsony hőfokon.

Hogy mégis miért is találtam ki ezt az ételt pont most, ebben a kellemes 35 fokban? Mert most van sárgabarack, amivel a BBQ szószt készítettem, amiben a hús sül. Persze ínségesebb időkben jó a baracklekvár is, de azért mégis a friss az igazi. A barack ízét csak alig érezni benne, de mégis egészen különleges, enyhén édeskés ízt ad a szósznak.

Én most csak fél csirkemellből készítettem, mert ez kettőnknek bőven elég, de a lent megadott mennyiségek egy egész csirkemellre elegendőek lesznek. Az arányok természetesen nincsenek kőbe vésve, variálj rajta ízlésed szerint.

Hozzávalók:

A BBQ szószhoz:

  • 3 szem barack
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 2 ek méz
  • 100 ml ketchup
  • 2 tk mustár
  • 2 ek barnacukor
  • ½ tk cayenne bors (vagy kicsit több, ha csípősebbre szeretnéd)
  • 1 tk füstölt pirospaprika
  • 1 tk só
  • 2 ek almaecet
  • 1 ek paradicsompűré
  • ½ tk bors
  • 100 ml víz

Plusz:

  • 1 egész csirkemell filé

Elkészítés:

A hagymát kockázd fel, a sárgabarackot darabold. Nem kell nagyon kicsire, úgyis szétfő majd. A szósz hozzávalóit tedd egy lábosba, és alacsony lángon, letakarva kezdd főzni. Közben alkalmanként keverd meg, és ha nagyon sűrű, kevés vízzel öntsd fel. Sokáig ne hagyd magára, mert hajlamos odakapni. Főzd kb. fél órát, amíg a barack szét nem fő, és a hagyma is megpuhul, majd botmixerrel vagy turmixgéppel pépesítsd.

A húst tedd egy olyan hőálló tálba, amit le tudsz fedni, és a pácot borítsd rá. Az is jó, ha csak alufóliával takarod le, csak légmentes legyen, és ne érjen hozzá a húshoz. Figyelj rá, hogy a pác mindenhol alaposan befedje a csirkét. Fedd le, és tedd 90’C-os, légkeveréses sütőbe, kb. 3 órára.

Ha letelt az idő, óvatosan vedd le a fedőt. Ne lepődj meg, jó sok víz lesz benne, elkeveredve a szósszal. Fogj két villát, és lazán cincáld szét a húst. (Ha nem hagyná magát, akkor kicsit még tedd vissza a sütőbe, de a csirkének ez az idő elég szokott lenni.)

Tedd magasabb hőfokra, vagy grillfokozatra a sütőt, és told vissza a husit, hogy egy kicsit megpiruljon.

Az így készített húst tálalhatod salátával, sült újkrumplival, de mi nagyon szeretjük hamburgerbe pakolni, házi buciban, sok friss zöldséggel, és ropogós savanyúval.

Jó étvágyat!

Romics BeaRomics Bea

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások