Megszokhattátok már, hogy percek alatt könnyedén elkészíthető, egészséges ételeket ajánlunk nektek hétről hétre. Most egy szokatlan alapanyagot mutatunk be, amiről talán már hallottatok, de szerintem még biztosan nem próbáltátok.
Időről időre a táplálkozási szakértők kikiáltanak egy-egy gabonafélét csodatévőnek: volt már a rizs, a tönköly is ilyen, de a búzafű tényleg csodákra képes.
Na de mi is ez a búzafű? Az a fiatal búza, amit még zölden takarítottak be. Teljesen más így a gabona, a belsejében sok még a nedvesség, az állaga kissé rágós, az íze pedig sokkal inkább hasonlít a földimogyoróéra, mintsem búzára. A közel-keleti népek ősidőktől fogva fogyasztják, világszerte azonban csak a közelmúltban lett népszerű.
Zsírszegény, magas fehérje- és rosttartalma miatt cukorbetegek és diétázók mindennapjainak alapvető részévé kellene válnia. A fogyókúrázók életét is megkönnyíti, hiszen hosszan biztosít teltségérzetet. De ha ez még nem lenne elég, magas vas-, kalcium-, cinktartalma miatt gyakorlatilag úgy hat a szervezetünkre és az emésztőrendszerünkre, mint egy prebiotikum. Gluténérzékenyek azonban sajnos nem fogyaszthatják.
Az étkezésünkbe rendkívül egyszerűen be tudjuk építeni, hiszen mind sós, mind édes ételeket tudunk belőle készíteni. Helyettesíthetjük vele a rizst, a bulgurt és a zabpelyhet is. Bioboltokban könnyen beszerezhető. Csináljunk belőle hamis rizses húst, keverjük hozzá a görög salátánkhoz vagy csináljunk belőle desszertet! Csak a fantáziánk szabhat határt, úgyhogy kísérletezésre fel!