Könnyű, citromos pite (Felidéző)

aug. 8., 2017

Könnyű, citromos pite (Felidéző)

Ha ételalapanyagról van szó, én vagyok az impulzusvásárló tökéletes megtestesítője. Tudod, mikor meglátsz valamit a piacon vagy a szuperben, és már teszed is a kosárba „majd lesz belőle valami” felkiáltással. Nna, ha még az is ki van rá írva, hogy akciós, akkor ez hatványozottan működik. Így most van itthon másfél kiló biocitrom -  mert azt aztán tényleg mindig be kell szerezni, mikor jóárasított –, ami már egy ideje fonnyadozik a hűtőben. Gondoltam milyen jó lesz, ha készítek belőle egy citromos pitét.

Hát, pont két darabot sikerült vele ellőnöm, viszont nagyon finom lett, szóval a maradékokra is valami hasonló sors vár.

Az omlós pitetésztában isteni a savanyú, citromos krém, amit finoman ellensúlyoz a tetejére nyomott tojáshab édessége. Szóval, elég jó…

Én most minipite formákban készítettem, de persze a hagyományos is tökéletesen megfelel a célnak.

Hozzávalók:

A tésztához (6 miniformára vagy egy nagyra – 18 cm)

  • 200 g liszt
  • 100 g vaj
  • 2 evőkanál cukor (nálam nyírfa)
  • 2-6 evőkanál nagyon hideg víz
  • csipet só

Először készítsd el a tésztát. Én továbbra is az aprítóban szoktam, hogy minél kevésbé olvadjon fel a vaj. Tedd bele a lisztet és a kis kockákra vágott vajat. Egy-két másodperc alatt őröld morzsásra, majd mehet hozzá a cukor, a só, és annyi jeges víz, hogy gyúrható tésztát kapj.

Ha kézzel készíted, akkor gyors mozdulatokkal gyúrd meg a tésztát. Minimum egy órára tedd a hűtőbe, de akár egész éjszaka ott maradhat.

Béleld ki vele a piteformát, szurkáld meg a minik közepét. Ha nagyot használsz, egy sütőpapírra tegyél egy-két marék szárazbabot, vagy lencsét (vaksütés), és így süsd 180 ’C-on, légkeveréssel, 15-20 percet.

Közben készítsd el a krémet:

  • 150 g mascarpone
  • 200 ml sűrített tej (cukrozatlan)
  • 2 púpos ek porcukor
  • 1,5-2 citrom leve
  • 1 csomag (8 g) habfixáló

Habverővel keverd habosra a sajtkrémet és a sűrített tejet, majd mehet bele a cukor és a citromok leve is. A végén add hozzá a habfixálót, és keverd addig, amíg be nem sűrűsödik.

Nem fonnyadozhatott tovább a hűtőben

 

Ha a tészta kihűlt, öntsd bele a krémet, és tedd a hűtőbe, amíg elkészíted a habot. Ehhez ezekre lesz szükséged:

  • 1 tojásfehérje
  • 60 g kristálycukor
  • csipet só

A tojásfehérjét és a cukrot tedd egy lábosba, és kezd el alacsony lángon melegíteni. Közben folyamatosan kevergesd, és vigyázz, nehogy tojásrántotta legyen a dologból. Kb 50 ’C-ra kell felmelegednie. Ha nincs cukorhőmérőd (végül is, őszintén, minek lenne ;) ) az alkarod belső oldalán ellenőrizd. Tudom, hogy ez picit meredeken hangzik, de nem fogod megégetni magad. Csak érintsd hozzá a főzőkanalat a bőrödhöz. Mikor csípős meleget érzel, az lesz a jó. Vedd le a tűzről, és robotgéppel kezd el verni, amíg ki nem hűl. Közben mehet bele a csipet só is. Persze elkészítheted a tojáskrémet a hagyományos módon is, de így egyrészt kap egy kis hőkezelést, másrészt teljesen más lesz az állaga, mint a nyers változatnak.

Tedd habzsákba, és nyomj kis halmokat a pite tetejére. Ha lapul a szekrényben egy karamellizáló pisztoly, ne habozz előkapni és kicsit odapörkölni a habnak.

Ez a mennyiség arra elég, hogy - ahogy a képen is látod - a pite felét beborítsd. Ha az egészre szeretnél nyomni, duplázd a mennyiségeket.

Díszítsd citromszeletekkel, és mentalevelekkel.

Egy jó tanács: ha már rajta van a tojáshab, gyakorlatilag szállíthatatlan. Vagyis, ha nem otthon tálalnád, akkor a habot csak a tetthelyen nyomd rá, különben atomjaira hullik. És még valami. Be kell, hogy valljam, hogy picit csaltam a színével kapcsolatban, mert a krém – magában – nem lesz ennyire sárga. Egy csepp ételfestékkel dobtam kicsit rajta. Tehát, ha nálad világosabb lenne, nem rontottál el semmit, csak én feltuningoltam kicsit. ;)

Jó étvágyat!

(2017. március 12.)

Romics BeaRomics Bea

Hozzászólások