A sütőtököt eddig csak sütve ettem, desszertként. Apukám ajánlotta, hogy próbáljam ki levesként is. Kaptam is pár darabot a kertjéből. Egy közepes nagyságút választottam ki erre a kísérletre. Jól sikerült, felkerült a kedvencek listájára.
Hozzávalók:
- 900 g meghámozott sütőtök
- 20 g vaj
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 mokkáskanál őrölt fehérbors
- 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanálnyi só
- 900 ml víz
- 100 ml főzőtejszín
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk, és a felkockázott vöröshagymát üvegesre pirítjuk benne. Sózzuk és borsozzuk. A sütőtököt meghámozzuk, kimagvazzuk és felkockázzuk. Hozzáadjuk a vajas hagymához. Felöntjük vízzel, amíg ellepi, és 20-25 perc alatt puhára főzzük. Ha megpuhult, összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt és a gyömbért. Egyet még rottyanni hagyjuk és készen is vagyunk.
Tálaláskor lehet a tetejére sajtot reszelni vagy pirított tökmaggal is megszórhatjuk. Én még rácsurgattam egy kis tökmagolajat is. Isteni őszi-téli leves. Ajánlom mindenkinek.