A karácsonyi ebéd főpróbáját évente többször is megsütjük, de csak advent idején varázsoljuk bele a betlehemi csillagot is. A fánk tej- és tojásmentes, készülhet gluténmentesen is, ha rizsliszttel és gluténmentes élesztővel helyettesítjük a búzatartalmú hozzávalókat. Gyorsan elkészül, kiváló kiegészítése a halászlének vagy a tokaji borlevesnek, ha nem szeretnénk vagy nincs időnk sokfogásos ünnepi menüt varázsolni az asztalra, de kiváló levezetés lehet az ünnepek után is. Kezdő fánksütőknek is bátran ajánlom, egyszerűen nem lehet elrontani!
A hozzávalók:
- 25 dkg főtt, összetört krumpli
- 35 dkg liszt
- 1,5 dl víz
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 csomag porélesztő
- 1 kk só
- 2 ek olaj vagy zsír
A hozzávalókat alaposan összegyúrom, dagasztom, majd fél órára meleg helyre teszem kelni. Kilisztezett deszkán átgyúrom, kb. 1-2 cm vastagságúra sodrom és kiszaggatom. A legnagyobb pogácsaszaggatóval és egy pici csillag alakú formával dolgozom. A felesleget újra összegyúrom és kiszaggatom. Bő olajban mindkét felét 1-1 percig sütöm, aranybarnára. A kis csillagok is kisülnek, apró, finom falatok lesznek belőlük.
Ügyeljünk arra, hogy a lábosba ne tegyük túl szorosan a sütni való fánkokat, mert a kétszeresükre dagadnak.
Foszlós, omlós és laktató fánkjainkat porcukorral meghintve, lekváros mártogatóssal is tálalhatjuk, de olvasztott csokoládét is csorgathatunk a tetejükre. Érdemes azon melegében fogyasztani.
GP