Korábban minden héten tartottunk egy halnapot. Karácsonykor a rántott harcsa után eldöntöttük, újra visszahozzuk ezt a szokásunkat. A halhús ugyanis rendkívül egészséges, fehérjében és vitaminokban gazdag. Az Omega-3 zsírsavak például a szívünkre és a keringésünkre vannak igen jó hatással. Ilyen tápanyagban gazdag hal az olajos húsú lazac. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Salátával kiegészítve pazar vacsora az egész család számára.
Hozzávalók:
- fagyasztott bőr nélküli lazacfilé (személyenként két szelet)
- citrom
- só
- frissen őrölt bors
- vaj
Salátához:
- vegyes friss saláta (bébispenót, endívia saláta, rukkola, római saláta, radicchio saláta)
- egy kígyóuborka
- 2-3 paradicsom
- 3-4 póréhagyma
- bazsalikom
- feta
- extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A lazacszeleteket kiolvadás után sózom-borsozom. (Ízlés szerint lehet még fűszerezni zúzott fokhagymával, kakukkfűvel.) Kb. 50 g vajat serpenyőben felforrósítok. Magasabb lángon 2 percig sütöm az egyik oldalt, majd óvatosan átforgatva, gyengébb lángon és lefedve még 4-5 percig a másik oldalt. Tálaláskor egy kifacsart citrom levével teszem még ínycsiklandozóbbá.
A vegyes salátákat és a felaprított a hozzávalókat egy jó nagy tálba teszem, meglocsolom olívaolajjal és összeforgatom. Jó sokat halmozok belőle a tányérra a hal mellé. A saláta is kaphat a citromléből. Az igazán finom vacsorát egy pohár száraz fehérbor tudja még felejthetetlenné tenni.
Vigyázzunk magunk és a családunk egészségére!
Jó étvágyat!