Nem tudom, kitől és miért kaphatta ezt a nevet a legényfogó leves, mert az én legényemet egy sörben pácolt, ropogós sertéssülttel tudom igazán levenni a lábáról. Ennek ellenére elégedetten szürcsölgette ezt a levest, és amikor szedett magának még egy tányérral, tudtam, hogy ezzel is megfogtam.
Az étel a szeretet és a gondoskodás megnyilvánulása. A házias, saját magunk által készített finomságok teszik meleggé az otthonunkat és teljessé a családunk életét. Alig fél vagy egy óra alatt olyan ízletes tányérravalók készülhetnek, hogy a főzés után még bőven marad idő bezsebelni a bókokat.
Hozzávalók (nem szoktam méricskélni, "érzésből" adagolok mindent):
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 közepes nagyságú répa
- 1 petrezselyemgyökér
- 4-5 fej gomba
- egy fél csirkemell
- 25 dkg csirkemáj
- 1-2 marék zöldborsó
- 2-3 evőkanál tejföl
- 2 dl tejszín
- fél citrom leve
- só
- bors
- petrezselyemzöld
- tárkony
Apróra vágom a hagymát, megdinsztelem. Felszeletelem a zöldségeket, a gombát, a csirkemellet. Hozzáadom a hagymához és még pirítom. Felengedem kb. két liter vízzel, sózom, borsozom és főzöm. Félig főtt állapotában hozzáadom a felszeletelt májat, majd a borsót. Ha minden megpuhult, hozzáadom a tejfölt és a tejszínt.
Az alapreceptet kiegészítettem egyik kedvenc fűszerünkkel, a tárkonnyal. Nem kell a levesből sajnálni, csak finom lesz tőle. Ha szárított, akkor egy jó púpos teáskanálnyit szórok bele. Belefacsarok még egy fél citromot. Hagyom egy percig rotyogni, és már tálalható is a Kedvesnek. Friss petrezselyemzölddel megszórva még zamatosabb.
Laboncz Edina