Nagyon szeretem a kínai kaját, de voltak rossz tapasztalataim, ezért teljesen elment a kedvem tőle. Vagyis ez az étel is átkerült az „inkább otthon elkészítem”-halomba. Ennek egyébként több előnye is van. Egyrészt nincs benne az a töménytelen mennyiségű zsiradék, mint az éttermiben, és egész biztos, hogy frissek a belekerülő alapanyagok is. Ráadásként az extra magas glikémiás indexű jázmin rizs helyett most bulgurt használtam, ami sokkal egészségesebb alternatívája a fehér rizsnek.
Miért bulgur?
A bulgur, vagy más néven török búza rostban gazdag, durumbúza töret.
Íze semleges, leginkább a barna rizshez tudnám hasonlítani, tehát ha azt szereted, ez is a barátod lesz. Nagy előnye a barna rizzsel szemben, hogy nem kell 40-50 percet főzni, pont elég neki annyi, mint a hagyományos fehér rizsnek. Bár hivatalosan nem is kell főzni, csak kétszeres mennyiségű forró vízzel leönteni és lefedni, de nekem így még sosem sikerült puhává varázsolnom. Így egyszerűen úgy készítem el, mint a rizst.
Pergősebb, mint a rizs, és remekül átveszi az ételek ízét, így sokféleképpen használható.
Bár kalóriatartalma megegyezik a fehér rizzsel, viszont glikémiás indexe csak a fele annak, így könnyebben beilleszthető egy diétás, vagy „csak” kiegyensúlyozott étrendbe. Gazdagabb rostokban, ásványi anyagokban, nagy mennyiségben tartalmaz B- és E-vitamint, valamint vastartalma is számottevő.
Bár a szóját mostanában nem tartják egészségesnek, a kínai konyha elengedhetetlen ízesítője, így egy kevés azért kerül az ételbe.
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
- 2 egész csirkecomb
- 100 g bulgur (száraz)
- 1 közepes sárgarépa
- 1 közepes lilahagyma
- 100 g borsó (fagyasztott)
- 50 ml szójaszósz
- 1 ek. kukoricakeményítő
- 1 ek. méz
- 2 tojás
- 2 ek. olívaolaj
Elkészítés:
Először a húst készítsd elő: fejtsd le a bőrt és csontozd ki a combot. Vágd falatnyi darabokra. Keverd össze a szójaszószt, a keményítőt és a mézet. Öntsd a darabolt húsra, és tedd félre.
A bulgurt tedd fel főni kétszeres mennyiségű vízben, enyhén sózva, pont, ahogy a rizzsel tennéd. Kb. 10 perc kell neki. Ha puha, hagyd kicsit állni (lefedve).
Tisztítsd meg a hagymát, hosszában vágd ketté, majd vágj belőle – szintén – hosszanti csíkokat. Olyan legyen, mint egy kis csónak. A sárgarépát vágd gyufaszálnyi csíkokra (vagy reszeld le a nagylyukún, ha nagyon nincs kedved pepecselni vele).
Innentől fel is gyorsulnak az események: mehet minden viszonylag nagy lángon. Az a cél, hogy minden piruljon, ne főjön. Ne legyen nyers, de maradjon ropogós. Melegítsd fel az olívaolajat, és dobd rá a hagymát. Egy-két perc múlva mehet utána a répa is, majd a borsó. Pirítsd további egy-két percet, majd üsd rá a tojást, és jól keverd át. Ha a tojás már nem nyers, told félre az egészet a serpenyő oldalához, és jöhet a serpenyőbe a pácolt husi. Mivel elég kicsik a darabok, így néhány perc alatt meg puhulnak. Ha már puha, keverd össze a zöldséggel, és szórd hozzá a bulgurt. Keverd el alaposan, tekerd fel alatta a lángot a legnagyobb fokozatra, és pirítsd át az egészet. Nem baj, ha kicsit odapirul.
Már tálalhatod is, jó étvágyat hozzá!
Az értékek /100 g:
- Kcal: 136
- Fehérje: 11,3
- Zsír: 2,9
- Szénhidrát: 16,4