Csokis-kekszes almatorta sütés nélkül

okt. 30., 2016

Csokis-kekszes almatorta sütés nélkül

Lekerült a fákról és ládákban várja a telet az alma. Most még harsanós, ropogós, lédús, kemény ez az őszi gyümölcs. Hűvös, borongós estéken bevett szokás nálunk, hogy almázunk. Én hámozom, darabolom, a srácok meg eszik. Vagy a férjem hámozza, darabolja, mi meg esszük. Közben filmet nézünk vagy beszélgetünk.

Az alma azonban kiváló süteményalap is.

A Sütemények sütés nélkül című kalauz remekbe szabott torta-, kosárka-, krém és ünnepi finomságok receptjeit tartalmazza. Ami közös ezekben az édességekben: egyik elkészítéséhez sem kell bekapcsolni a sütőt. Nem is hinnénk, milyen csodákat készíthetünk relatíve rövid idő alatt.

A férjem a minap egy láda almával jött haza. Kézenfekvő volt hát, hogy a hétvégén ebből a gyümölcsből készítek édességet. A sütés nélküli sütiskönyvben találtam a következő receptet:

Almatorta

Hozzávalók (én megfeleztem az eredeti recept által írt arányokat, mert hármunknak elég a kisebb torta, de ha vendégeket vártok, duplázzátok meg az alábbiakat):

  • 4 lereszelt alma
  • 2 ek. cukor (én kókuszvirágcukrot használtam)
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg vajas keksz
  • 5 dkg étcsoki
  • 3 dkg tejcsoki
  • 1 ek. növényi olaj

Díszítéshez:

  • 3 dkg tejcsoki
  • 2 alma
  • fahéjas cukor

Elkészítés:

Az almát meghámozom, lereszelem. Megszórom a cukorral, fahéjjal és 15 percig állni hagyom. Majd egy serpenyőben addig kevergetem, pirítom, míg minden nedvesség elpárolog belőle. Kihűtöm.

A kekszet összetöröm. Erre a műveletre igazán jó a sodrófa. A zacskót jó párszor végigütögetem a nyújtófával, hogy durvára törjön a keksz. A vajat felolvasztom, majd jól eldolgozom a keksszel. A sütőpapírral kibélelt tortaforma aljára egyengetem a vajas kekszet, s egy félórára a hűtőbe teszem.

Mind az ét-, mind a tejcsokit összetöröm, s az olajjal gőz felett felolvasztom.

A hűtőben eddigre összeáll a vajas-kekszes alap, s az alma is kihűl. Az almamasszát a kekszrétegre simítjuk, majd ráöntjük a felolvasztott csokit is. A tetejét tejcsokicsíkokkal, fahéjas cukorral, cukorgyönggyel és/vagy almaszeletekkel díszítjük, majd legalább három órán át dermesztjük a hűtőben.

A recept eredetijét sok más remek finomsággal együtt megtalálhatjátok a Sütemények sütés nélkül című kötetben, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg. A Sütemények sütés nélkül megvásárolható 2999 Ft-ért az Alexandra Könyvesházakban vagy online az alexandra.hu-n.      

 

    

Vona-Szabó KrisztaVona-Szabó Kriszta

Hozzászólások