Hetekkel ezelőtt találtam a Pinteresten ezt a receptet. Számtalanszor készítettem már sajttortát, de ez a sült változat teljesen más élmény az eddigiekhez képest. Ránézésre olyan, mint egy kicsit sűrűbb piskóta, de erről szó sincs. Nagyon könnyű, puha, egyáltalán nem száraz - inkább azt mondanám, szaftos, de ez olyan furán hangzik egy torta esetében - ami nem is csoda, hiszen csak nagyon kevés liszt van benne. A hagyományos sajttortákhoz képest ráadásul a zsírtartalma is alacsonyabb kicsit. Na jó, azért nem állítom, hogy egy diétás fogás, ellenben hihetetlenül finom. :)
Igaz, hogy nem túl ígéretes, mikor egy tortából még három nap múlva is van - bár vedd figyelembe, hogy ez nem egy kis torta, és csak hárman vagyunk rá - de még ennyi idő alatt sem száradt ki, ugyanolyan, mint frissen. :)
Elsőre kicsit talán macerásnak tűnik, de ha betartod a sorrendet, biztos, hogy nem lesz vele semmi gond.
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 250 g mascarpone
- 50 g vaj
- 100 ml tej
- 90 g félfogós liszt
- 2,5 ek kukoricakeményítő
- 15, ek citromlé
- 1/4 tk borkén (cream of tartar) - ha nagyon nincs, elhagyható, esetleg szódabikarbónával pótolható. Igazán a tojáshab állagán dob nagyot.
- 150 g cukor (nálam nyírfa, de amit használsz)
Elkészítés:
Először válaszd ketté a tojásokat. A sárgáját kicsit tedd félre. A fehérjéből, a cukor kb. kétharmad részével és a borkénnel verj habot. A cukrot ne egyben add hozzá, hanem ha már kicsit felverted a tojást, apránként adagold. A borkén az első adag cukorral mehet bele.
A sajtkrémet, a vajat és a tejet melegítsd össze, amíg minden el nem olvad, és kezdd el felverni robotgéppel. Szitáld bele a keményítővel és a sóval elkevert lisztet és keverd csomómentesre. Mehetnek hozzá a tojássárgák is, lehetőleg darabonként, és a citrom leve is. Ha már sima a massza, apránként, egy spatulával keverd bele a felvert fehérjét. Öntsd egy 28 cm átmérőjű tortaformába (az alját érdemes sütőpapírral kibélelni), majd a formát tedd tepsibe, amibe kb 1-1,5 ujjnyi vizet öntöttél. Így told a sütőbe, 160 'C-ra, légkeveréses fokozatra, 40-45 percre. Ha nagyon barnulna a teteje, félidőben vedd vissza picit a hőfokot (150 'C). Mielőtt felvágod, kicsit hagyd hűlni.
A tetejére erdei gyümölcsös szószt készítettem.
Ehhez főzz fel egy marék fagyasztott gyümölcsöt, egy pici cukrot, egy-két evőkanál vizet. Forrald, amíg a gyümölcs szét nem fő és a szirup be nem sűrűsödik.
Önts a tortaszelet tetejére, és már tálalhatod is.
Jó étvágyat!
(2017. április 9.)