A vitrinből elővenni a legszebb csészénket, vagy mindig a mosogató szélén tartani az éppen frissen tisztára törölt kis jénai poharat, főzni, kotyogtatni vagy csak egy gombot bekapcsolni, őrölni, pörkölni, színfeketén meginni, vagy elmerülni a tejhabkészítés fortélyaiban is - mindennapi szertartás a kávéivás.
A kávézás rólam vagy rólunk szól, elmélyülés a gondolataimban vagy koncentrált figyelés rád, ketten vagy egyedül, mindig egy kis türelem és lassúság a rohanó hétköznapokban.
Reggel az ébredés, délben az ebéd befejezése, délután a beszélgetés kísérője, a kávézás végig- és átvezet a napszakokon, illattal, ízzel, gondolattal tölti meg azokat. Budapest, a kávéváros; Budapest a nagykávéház, kávé nélkül szegényebb lenne a magyar- és a világirodalom, kávéházak nélkül nem élhetett volna a Nagy- és a Csonka-Magyarország sem.
Mi ennek az oka? Ha felidézzük a híres, nagy magyar kávéházakat, akkor bizony sok sorsfordító történelmi, irodalmi esemény kötődött hozzájuk. Hiszen ott volt már a Pilvax kávéház 1848-ban is, és később születtek, nyitottak egyre csak szaporodó létszámban a jobbnál jobb és fényűzőbbnél fényűzőbb kávéházak Pesten és Budán.
Csak a szűkös, szegényes városi lakhatási körülmények voltak a kávéházak népszerűségének kiváltói? Bizonyára voltak anyagi okai is annak, hogy a századfordulós Magyarországon egy egyszerű polgárcsalád szívesebben látott vendégül a sarki kávéházban vidéki ismerősöket, mint a saját otthonában, hiszen az előbbiben megkapta mindazt az eleganciát, amit talán lakhelyén nem valósíthatott meg. De ennél voltak többet jelentő, kulturális okok is, hiszen a kávéházak országszerte járattak neves külföldi és magyar folyóiratokat is, így a kávéivás mellé a kultúra is dukált. Centrál, Abbázia, Japán, New York, Hadik, Philadelphia és még sorolhatnám az összes nagy magyar költő és író székhelyéül és menedékéül is szolgáló, híres kávéházakat. Mert kellett a jó íráshoz, mert kellett a jó gondolathoz, ahogy kell ma is a beszélgetős baráti találkozáshoz, egy őszi, esős délutánhoz. Mert jó dolog jó kávét inni, kávét készíteni, kávéval megkínálni a váratlan vendéget is.
A kávéivás esemény kell, hogy legyen, apró ünnepi pillanatok a sokszor szürke, robotmunkával eltöltött napokon, mert kell, hogy figyeljünk a módjára, a minőségére, a formájára és az alkalomra, amit mi teremtünk akkor és ott, amikor és ahol csak szeretnénk…