10+1 ok, amiért a tojás a legjobb dolog a világon - Felidéző

dec. 17., 2017

10+1 ok, amiért a tojás a legjobb dolog a világon - Felidéző

A tojással egy ideig nagyon mostohán bánt az orvostudomány. Aztán szerencsére a kutatások azt támasztották alá, hogy közel sincs olyan rossz hatással a koleszterinszintre, mint hitték. De hiszen mi is lehetne egészségesebb, mint valami, ami tulajdonképpen maga az élet?

1. Tojásrántotta

Én azt mondom, libazsírral és hagymával az igazi, de mehet bele bármi: sonka, kolbász, szalonna, gomba, tejföl, miegymás. Egy kis Erős Pista a tetejére, mellé puha fehér kenyér... Nincs is ennél jobb reggeli.

2. Tojáskrém

Főtt tojást lereszelek, sót, borsot, szobahőmérsékletű vajat és egy kevéske majonézt keverek hozzá, újhagymát és lilahagymát teszek bele, apróra darabolva. Kicsit hűtöm és már kenhetem is a kenyérre.

3. Főtt tojás

Magában, vagy salátába keverve, esetleg főzelékfeltétnek is tökéletes. Forrástól számítva én 10-12 percig szoktam főzni, de lágyabban is nagyon finom.

4. Tükörtojás

Van egy icipici serpenyőm, pont egy tojásnyi méretű, abban szoktam tükörtojást csinálni. Egy kis sült krumplival szoktam enni, mellé ketchuppal vagy édes-savanyú szósszal. De főzelékfeltétnek is tökéletes.

5. Tojásleves

Fokhagymát futtatok az olajon, majd teszek bele pirospaprikát, őrölt köményt, sót, borsot, felöntöm vízzel. Ha forr, belekeverem a tojásokat (egyben vagy felverve, ez ízlés dolga), pici ecettel savanyítom és készen is van.

6. Buggyantott tojás

Sós-ecetes vizet forralok, beleütöm a tojásokat és amikor megfőttek, kiszedem egy lyukacsos kanállal. Én nagyon szeretem paradicsommal enni, csak úgy, magában.

7. Bundás kenyér

Félig szikkadt kenyérből az igazi. A felvert, sós tojásokban meghempergetjük a kenyeret, majd olajban kisütjük. Mennyei élvezet!

8. Bundás kalács

Ez már a bűnözés kategória, de egyszer-egyszer belefér. A felvert tojásokat kis cukorral keverjük, kalácsszeleteket hempergetünk meg benne és kisütjük olajban. Mehet rá egy kis fahéj is, annak, aki szereti! Esetleg nutella?

9. Nokedli

Ki ne ismerné a nokedlit, más néven galuskát? A felvert tojásokhoz vizet adunk, sózzuk, majd lisztet keverünk hozzá és nokedliszaggatóval a forrásban lévő, enyhén sós vízbe szaggatjuk, majd amikor feljön a tetejére, tésztaszűrővel kihalásszuk a galuskákat. Isteni köret pörkölthöz, gombapaprikáshoz.

10. Gyümölcshab

A tojásfejérjét felverjük kemény habbá, majd óvatosan összeforgatjuk pépesített gyümölccsel: almával, eperrel, málnával, vagy akár citrommal. Ízlés szerint édesíthetjük.

+1. Arcpakolás

Papírzsebkendőt rétegeire szedünk szét, nekünk csak egy réteg fog kelleni. Az arcunkra terítjük, majd a szemünk és a szánk kihagyásával egy ecsettel felvert tojást kenünk a zsebkendőn keresztül az arcunkra. Ha megszáradt, lehúzzuk a maszkot. Feszesítő, tápláló pakolás, minden bőrtípusra.

 

(Cikkünk 2017. május 20-án jelent meg.) 

Zigó JuditZigó Judit

Hozzászólások